פטור מעמידה בתור(פטור מתור)
לילד- מי שמקבל קצבת ילד נכה
לבוגר – מי שנקבעה לו 40% נכות רפואית לפחות בשל מוגבלות שכלית או נפשית, מי שנמצא על הספקטרום האוטיסטי, מי שזכאי לניידות.
תקנה 13 לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות) קובעת את הזכות.
אנשים עם מוגבלויות מסוימות עלולים להתקשות לחכות בתור, ובשל כך אף להימנע מקבלת שירות. עבורם, קבלת שירות ללא המתנה בתור היא התאמת נגישות, שתאפשר להם לקבל שירות באופן עצמאי ותוך שמירה על כבודם. המלווה שמגיע יחד עם בעל הפטור פטור אף הוא מהמתנה בתור. כאשר קטין שיש לו פטור מתור מתלווה לבן משפחה, הם זכאים לכך גם אם הקטין איננו מקבל את השירות, שכן מטבע הדברים קטין מתלווה לעיתים להוריו בסידורי יומיום. למי שזכאי לפטור מהמתנה בתור הונפקה תעודה מביטוח לאומי המציינת את הזכאות. במקרה של מספר לקוחות עם פטור מתור, השירות יסופק בהתאם לסדר הגעתם. צריך לשים לב שהזכות קיימת כאשר השירות ניתן לפי תור, ולא תואם מראש. לדוגמה, בתור לתשלום בקופה של חנות בגדים, דואר, עירייה, שדה תעופה, עלייה למתקן בלונה-פארק או בכניסה למשרד ממשלתי. אין חובה לתת שירות ללא המתנה בתור במקרים הבאים:
– זמן המתנה קצר מאוד, למשל כאשר יש רק אדם אחד לפניו בתור.
– שירות שממתינים לו ברכב, לדוגמה: תדלוק בתחנת דלק, כניסה ברכב לשמורת טבע, שטיפת רכב.
– תור שנוצר באופן ספונטני, לדוגמה: שחקן כדורסל מגיע לחנות ספורט ונוצר תור לחתימות.
– תחבורה ציבורית.
– שירותי בריאות (קופת חולים, בית חולים).
– לגבי שירות שתואם מראש לשעה מוגדרת, קיימת זכאות לבעל הפטור מתור שהשירות יינתן סמוך לשעה שתואמה. במקרה של עיכוב – תינתן קדימות לבעל הפטור.
בהתייחס לבית מרקחת, יש להבחין בין בית מרקחת פרטי, כגון סופר פארם, לבית מרקחת של קופת חולים. בבית מרקחת פרטי, השירות ניתן לפי תור, ושם קיימת חובה לכבד פטור מתור. לעומת זאת, בית מרקחת של קופת חולים הינו חלק משירותי הבריאות, בהם אין חובה לתת שירות ללא המתנה בתור. מומלץ ברכישה שם לתאם תור מראש.
פטור מתשלום למלווה
לילד- מגיל 8 שזכאי לקבצת נכות ילד
לבוגר – מי שנקבעה לו 50% נכות רפואית לפחות בשל מוגבלות שכלית או נפשית, או מי שנמצא על הספקטרום האוטיסטי, וכן קצבת שירותים מיוחדים. בעת מימוש הזכות לפטור מתשלום עבור מלווה, יש לבחון באילו מקרים חלה הזכות, ומיהו "מלווה" עליו ניתן לקבל פטור.
אנשים עם מוגבלות אשר נדרשים קבוע לסיוע של מלווה, זכאים לפטור מתשלום עבור המלווה, בכניסה למקומות ציבוריים מסוימים. הזכות לפטור נקבעה בתקנה 14 לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), וחלה על אנשים הנעזרים במלווה לשם ביצוע פעולות יומיומיות, וכן אנשים הזקוקים להשגחה מתמדת מחשש לשלומם. הפטור ניתן כדי ליצור שוויון בתשלום בכניסה. כשם שאדם ללא מוגבלות משלם רק עבור עצמו, כך זכותו של אדם עם מוגבלות ליהנות משירות, ולשלם עבור עצמו בלבד (ולא פעמיים – עבורו ועבור המלווה).
באילו מקרים חלה הזכות לפטור מתשלום?
הפטור ניתן כאשר הכניסה כרוכה בתשלום אישי עבור כל אדם, אבל לא מקצים עבור המלווה מקום ספציפי. לדוגמא: כניסה ללונה פארק, שמורת טבע, מוזיאון, בריכה. אין חובה לתת פטור מתשלום למלווה כאשר השירות תופס מקום / בעת מתן שירות פרטני למלווה. כלומר, במידה והכניסה חינם למלווה באה על חשבון רווח משירות בתשלום לאדם אחר, הפטור לא יחול, כדי שלא יסב הפסד לנותן השירות. כך לדוגמא: מושב באולם קולנוע / משחק כדורסל, חדר / מיטה במלון, ארוחה במסעדה. מיהו "מלווה" על פי התקנות? התקנות אינן נותנות הגדרה ל"מלווה". לאור האמור, כל אדם המשמש כמלווה לאדם עם מוגבלות ומסייע לו בפעולות היומיום או בהשגחה עליו, הוא "מלווה" לצורך תקנה 14. כפועל יוצא – המלווה יכול להיות: בן משפחה, חבר, מלווה בתשלום, בוגר או קטין.